Ny operasjonsmetode ved plantar fasciitt

Studie viser at kroniske hælsmerter kan behandles ved hjelp av ny kirurgisk metode.

Hælsmerte, også kjent som plantar fasciitt, er en meget vanlig og plagsom lidelse. Så mange som opptil 90 prosent blir bra av seg selv, men hos en liten del kan smertene bli kroniske.

Overlege Marius Molund disputerte nylig med  avhandlingen «Isolated gastrocnemius tightness in foot pathology – diagnostics, treatment and outcomes». Her har han undersøkt om tilstanden kan behandles ved hjelp av et enkelt kirurgisk inngrep.

– Mange forskjellige behandlingsmetoder har vært forsøkt for hælsmerte, men ingen av disse har bevist effekt i kliniske studier. De senere år har det vært publisert en del studier som viser en sammenheng mellom hælsmerte og stramhet i muskulaturen baktil i leggen. Mindre studier har foreslått kirurgisk seneforlenging som en behandlingsmulighet.

– Vi tror det her er fremtidens behandling for pasienter med plantar fasciit, sier Molund.
I sine studier har Marius Molund som den første vist at pasientene som ble operert hadde vesentlig bedre effekt på smerte, funksjon og livskvalitet enn pasienter som ble behandlet med tøyningsøvelser. Den kirurgiske metoden gjøres med et lite snitt i knehasen. Inngrepet kan gjennomføres i lokalbedøvelse, tar under 15 minutter og man kan gå på benet allerede samme dag.

– Mer enn 80 prosent er fornøyd med inngrepet, sier Molund til Sykehuset Østfolds hjemmeside.

Metoden har meget lav risiko for komplikasjoner og man oppnår permanent bedre ankelbevegelse etter inngrepet.

– Resultatene viser at dette bør være den foretrukne behandling for pasienter med kroniske hælsmerteplager. Men det er viktig å understreke at man ikke skal gå til kirurgi med en gang man får hælsmerter. Vi sier bestandig at det må gå minst ett år før det vurderes, fordi de aller fleste blir bra igjen av seg selv, sier Molund.

Lenke
Sak på Sykehuset Østfolds nettside…