Rygg & bekken

Rygg & bekken

Korsrygg

Korsryggsmerter er utbredt, men i de aller fleste tilfeller er de ikke farlige og går over av seg selv. Den enkelte med korsryggsmerter bør i størst mulig grad forsøke å leve livet som før, med aktivitet og variert bevegelse av ryggen. Korsryggsmerter uten utstråling kalles lumbago. Smertene kan komme akutt i forbindelse med et løft eller en vridning, for eksempel hvis man bøyer seg i dusjen etter et såpestykke. Noen ganger kan smertene også komme gradvis, uten at en vet nøyaktig hvorfor. Flere strukturer i ryggen kan være opphav til smerte, herunder muskulatur, nervevev og leddstrukturer i ryggen. Ofte er flere strukturer involvert samtidig.

Korsryggsmerter kan også gi utstrålende smerter ned til seteregion, lår og føtter/tær. Slik utstråling kan skyldes dårlige plassforhold for nerver i ryggen, eller avklemming av nerver langs deres forløp nedover langs lår og legger. Dårlige plassforhold for nerver i rygg kan ha sammenheng med problemer i mellomvirvelskiven, som ligger mellom ryggvirvlene. En bukning på mellomvirvelskiven eller et prolaps er to eksempler på prosesser som kan gi avklemming av nerver, med påfølgende utstråling. Utstråling trenger imidlertid ikke skyldes avklemming av nerver, men kan også forårsakes av for eksempel smerter fra muskulatur eller små ledd i ryggen.

I noen tilfeller kan ryggsmerter også komme av brudd i ryggen. Slike brudd kan oppstå etter skade, men kan også oppstå på grunn av overbelastning (tretthetsbrudd) eller nedsatt beintetthet (osteporose). I tillegg kan revmatiske sykdom hos noen være årsak til korsryggsmerter.

Selv om korsryggsmerter oftest går over av seg selv, kan det være hensiktsmessig å oppsøke en manuellterapeut. Manuellterapeuten vil gjennomføre en systematisk og grundig undersøkelse, med sikte på å finne ut hvilken struktur som gir den aktuelle smerten. Videre gir manuellterapeuten råd og eventuelt behandling slik at en raskere blir frisk. I de tilfeller hvor det er nødvendig å henvise videre for utredning eller bildetagning, vil manuellterapeuten gjøre dette. Manuellterapeuten kan også sykemelde hvis det er behov for det. Selv om korsryggsmerten i de aller fleste tilfeller er ufarlig, vil det i en liten andel av tilfellene være nødvendig med hurtig behandling på sykehus – for eksempel ved stor svekkelse i muskelkraft og/eller følelse i beina, samt ved nedsatt kontroll over

Bekken

Bekkenet ligger tett anatomisk koblet opp mot korsrygg og hofte, og derfor kan både problemer fra hofte og korsrygg gi smerter i bekkenregionen. Smertene fra bekkeregionen stammer oftest fra bekkenleddene, som kan være betente eller ha låsninger (bekkenleddsyndrom).

Smerter i bekkenregionen kommer ofte i forbindelse med graviditet, siden bekkenringen blir løsere i forbindelse med utskillelse av hormoner i løpet av graviditeten (bekkenløsning). For enkelte kvinner vedvarer disse plagene også etter fullendt svangerskap. Også enkelte revmatiske lidelser kan ofte debutere i bekkenregionen, herunder Bechterews sykdom.

Manuellterapeuten undersøker, gir råd, og igangsetter eventuell behandling. Ved behov kan manuellterapeuten henvise videre til sykehus, fysioterapeut eller bildetagning (røntgen/MR/CT), samt sykemelde.

Øvelser for rygg

Mobilisering øvre del av rygg med stol – ExorLive

Andre fokusområder: