Smertestillende piller kan gi hodepine

1-2 prosent av befolkningen lider av hodepine forårsaket av overforbruk av smertestillende medisiner.

Det skriver nettstedet forskning.no. Mange med muskel- og skjelettsmerter bruker smertestillende medikamenter, både reseptfrie og reseptbelagte. En bivirkning av slike medisiner kan være langvarig hodepine, såkalt medikamentoverforbrukshodepine (NOH).

Avhengig
I en ny norsk studie deltok 60 pasienter som hadde fått diagnosen MOH. Det var også 15 pasienter med langvarig hodepine uten overforbruk av medisiner, og 25 friste kontrollpersoner. Forskerne fant at halvparten av pasientene med MOH var avhengige av medikamentene de tok. Behandlingen for disse er å få pasienten til å slutte å bruke medisinene. Det er ikke så lett når man er avhengig.

Paracet problemet for de fleste
– Vi ser at mange mister kontrollen over medikamentene. De tar tabletter forebyggende for å unngå hodepine, eller de tar for mye medikamenter når de har hodepine. Dersom man tar medikamenter mer enn 15 dager i måneden, kan hodepinen bli forverret i stedet forbedret – da har de medikamentoverforbrukshodepine, sier professor Christofer Lundquist, overlegge ved Akershus universitetssykehus og førsteforfatter av studien.

Han sier til forskning.no at overforbruk av vanlige smertestillende som paracet er problemet for de fleste MOH-pasientene i befolkningen.

Lenke
Lundquist m.fl: Severity of Analgesic Dependence and Medication-overuse Headache, Journal of Addiction Medicin, januar 2019