En time trening i uken virker mot hodepine

Ny forskning viser at én time styrketrening i uken kan halvere dine smerter og antall dager med spenningshodepine.

Spenningshodepine er den vanligste formen for hodepine. Den skyldes ofte ømme muskler i nakke og skuldre og er svært lett å få når man arbeider på datamaskin. Men heldigvis finnes det råd.

En time styrketrening i uken kan halvere smertene og antall dager med hodepine, uansett om du trener en time i strekk eller om du deler opp treningen. Effekten er den samme om du gjør øvelser for nakke og skuldre en time i strekk én gang i uken, tjue minutter tre ganger i uken eller syv minutter ni ganger i uken.

Det viser en undersøkelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA. 573 kontoransatte var med i undersøkelsen.

– Det gjør ikke noen forskjell om treningen deles opp i biter eller ikke. Det viktigste er at man trener og gjør det regelmessig hver uke, men det er fleksibilitet i forhold til å trene som det passer best, sier professor Lars L. Andersen fra NFA, som er en av forskerne bak undersøkelsen.

Hardt i en time i strekk

Forskerne ville se hva som virker best, hvis man har en time til rådighet om uken til å trene. Og selv om resultatet av anstrengelsene altså er det samme, anbefaler Lars L. Andersen likevel å dele opp treningen i flere, kortere økter:

– Det er nok de færreste som orker å gjenta de samme øvelsene mange ganger i strekk i en hel time. Det er veldig slitsomt, sier han.

I undersøkelsen vurderte deltagerne smertene sine ut fra hvor vondt de hadde det på en skala fra null til ti.

Forskjell i pilleforbruk

Undersøkelsen viste også at kun de deltagerne som hadde en instruktør med til øvelsene, fikk nedsatt forbruk av smertestillende piller mot hodepine.

De som trente på egen hånd fortsatte å ta like mye paracetamol, ibuprofen og aspirin og andre hodepinetabletter som før, selv om de fikk mindre smerter. Også selv om instruktørene utelukkende hjalp til med å gjøre øvelsene riktig.

– Kanskje føler de som trener med instruktør seg mer trygge og veltilpasse, fordi instruktørene har en form for omsorg for dem, sier Lars Andersen.

I forsøket brukte deltagerne håndvekter, men om man trener med strikker eller vekter er ifølge Lars Andersen likegyldig. Deltagerne i studien trente en time i uken i tjue uker.

 

Les den vitenskapelige artikkelen her

Andersen CH, Jensen RH, Dalager T, Zebis MK, Sjøgaard G og Andersen LL. Effect of resistance training on headache symptoms in adults: Secondary analysis of a RCT. Musculoskeletal Science and Practice  Volume 32, December 2017, Pages 38-43